Današnji tempo života često nam ostavlja malo vremena da razmišljamo o sopstvenom zdravlju. Svakodnevni stres, fizička neaktivnost i nezdrava ishrana dovode do zdravstvenih tegoba. Po podacima Svetske zdravstve organizacije (SZO) kao i ,,Evropskog udruženja kardiologa (ESC)’’, kardiovaskularne bolesti su uz malignitete, vodeće po stopi oboljevanja i smrtnosti, a smatra se da će se broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti (KVB) duplirati u narednih 20 godina. Po podacima ,,Instituta za javno zdravlje Batut’’, u Srbiji je u 2015. godini od ukupnog broja umrlih osoba, 52,4% umrlo od bolesti srca i krvnih sudova.
Kako možemo pomoći sebi Na šta treba obratiti pažnju? Šta čuva srce od infarkta?
Ishrana je jedan od faktora koji najviše utiče na naše zdravlje. Konzumiranje masne, zasladjene i slane hrane, kao i smanjeni unos voća i povrća bitno povećava rizik od nastanka različitih bolesti uključujući i kardivaskularne. Prema jednoj od studija objavljenoj u JAMA medicinskom časopisu, osobe koje u ishrani unose 17-21% ukupnih dnevnih kalorija iz industrijski preradjenih šećera , imaju za 38% veći rizik umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Dodati šećer nalazi se u velikom broju namirnica koje svakodnevno konzumiramo. Po preporukama Američke Kardiološke Asocijacije ( American Hearth Association - AHA) preporučena maksimalna dnevna doza šećara je 6 kašičica odnosno 100 kilokalorija dnevno za žene i 9 kašičica odnosno 150 kilokalorija za muškarce. Po istraživanju AHA većina Amerikanaca dnevno unosi čak 22 kašičice dodatih šećera u ishrani. Ovakav način ishrane dopinosi pojavi gojaznosti, povišenih vrednosti krvnog pritiska i holesterola. Masna i slana ishrana imaju slično dejstvo na ljudski organizam. Slana ishrana je pogotovo opasna kod osoba sa hipertenzijom obzirom da so utiče na povećanje vrednosti sistolnog i dijastolnog pritiska. Povećanjem telesne težine, raste i nivo holesterola i triglicerida u organizmu čime se povećava kardiovaksularni rizik. Adekvatna ishrana podrazumeva redovan dnevni unos svežeg voća i povrća, više ribe, a manje crvenog mesa, kuvanu ili grilovanu hranu, korišćenje orašastih plodova poput svežeg badema, oraha, lešnika. Često se zaboravlja da je dobra i redovna rehidracija organizma običnom vodom od ključne važnosti za pravilno funkcionisanje organa. Između 1.5L i 2L je dnevna preporučena doza unosa tečnosti kod odrasle zdrave osobe.
Nelečene, zapuštene i zanemarene hronične bolesti poput arterijske hipertenzije, dijabetesa i gojaznosti mogu vrlo brzo dovesti i do nastanka srčanog kao i moždanog udara. Hipertenzija se često ne leči ili se leči neredovno, manifestuje se najčešće glavoboljom i zujanjem u ušima, a u velikom broju slučajeva se otkrije tek kad dovede do oštećenja ciljnih organa odnosno krvnih sudova srca, mozga, bubrega, očnog dna. U Srbiji po podacima Instituta Batut, 47% ljudi ima hipertenziju, a svega 23% onih koji se leče ima vrednosti arterijske tenzije ispod 140/90mmHg što je referentna vrednost za procenu krvnog pritiska. Ukoliko je u više navrata izmeren pritisak viši od 140/90mmHg , potrebno je sprovesti dijagnostiku
praćenja 24h-Holtera kao i dijeteskih mera (redukcije soli u ishrani, kofeinskih i gaziranih napitaka), a prema proceni lekara uvesti i terapiju lekovima. Šećerna bolest (Diabetes Mellitus) smatra se podmuklom bolešću jer oštećuje receptore za bol, te puno bolesnika oseti anginozne bolove tek kada su suženja srčanih arterija već uznapredovala. U Srbiji je tokom 2015. registrovano oko 8.1% dijabetičara u ukupnoj populaciji, a 95% ovih pacijenata boluje od dijabetesa tip 2. Kontrola glikemije ( nivoa gukoze u krvi) neophodna je da bi se sprečilo dalje napredovanje bolesti i njen poguban efekat na kardiovaskularni sistem. Povišena vrednost masnoća u krvi vodi stvaranju ateromatoznih naslaga u arterijama srca. Najčešće uz povećanje telesne težine dolazi i do rasta nivoa holesterola i triglicerida u krvi što dodatno povećava kardiovaskularni rizik . Pravilna ishrana, fizička aktivnost, pridržavanje propisane terapije lekovima ( statini i fenofibrati ), jesu načini održavanja optimalnog nivoa i procenta lipida u organizmu.
Veliki neprijatelj pravilnog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema je pušenje duvana . U Evropi oko 1/3 stanovništva konzumira redovno duvan, a prema lokalnoj statistici u Srbiji puši 25% žena i 34% muškaraca starijih od 15 godina. Duvan tokom vremena deluje loše na elastičnost zidova krvnih sudova , smanjuje njihovu propustljivost za hranljive materije , dovodi do hipertenzije, loše prokrvljenosti ekstremiteta , povećava rizik od srčanih i moždanih udara, oštećenja bubrega ,bolesti pluća kao i maligniteta respiratornog sistema.
Normalna fizička aktivnost koja podrazumeva svakodnevno šetanje 45-60 minuta umereno brzim tempom, preporučena je od relevantnih kardioloških udruženja , jer se to pokazalo kao pozitivan factor za poboljšanje zdravlja. Organizmu je potreban kiseonik, a fizička aktivnost omogućava njegov bolji dotok u tkiva i do ćelija. Rekreacija prilagođena individualnim fizičkim mogućnostima ima posebno pozitivno dejstvo na koštano-zglobno-mišićni sistem kao i na kardio-vaskularni sistem.
Stres je danas jedan od važnih faktora rizika za razvoj kardioloških bolesti uključujući infarkt. Uobičajen tempo života se znatno ubrzao poslednjih decenija , ima mnogo više stresa u poslovnoj i privatnoj sferi, što utice na rast broja kardiovaskularnih bolesnika. Smatra se da stres i pojačane emocije ( posebno one negativne poput tuge i ljutnje), utiču na povećavaje aktivnosti simpatičkog nervnog sistema i nivoa kateholamina u krvotoku – materija koje organizam drže u stanju akcije i pripravnosti , što povećava potrebu za kiseonikom , utiče na puls, arterijski pritisak i rad srčanog mišića... Nagle promene u krvotoku mogu dovesti do razaranja aterokslerotskih naslaga i pojave tromboze, poremećaja srčanog ritma ili infarkta.
Pravilnom brigom o sopstvenom zdravlju možemo ublažiti uticaj naslednih faktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Redovna fizička aktivnost, umeren unos visokokalorične hrane , redukcija duvana i alkohola, između ostalog, učiniće naš život kvalitetnijim i boljim.
Ukoliko se bolest ipak pojavi , ne treba ignorisati problem , jer adekvatna terapija sprečava nastanak komplikacija. Ne treba zaboraviti kontrolu stresa i kvalitet spavanja kao osnove dobrog zdravlja.